Salta el contingut

Conceptes

Conceptes principals referents al geoportal, les seves funcions, les dades amb que es treballa, etc. per tenir un context bàsic.


Geoportal

Un geoportal és un lloc web amb la finalitat d’oferir als usuaris l’accés a una sèrie de recursos i serveis basats en la informació geogràfica. Permet el descobriment, l’accés i la visualització de dades geoespacials, utilitzant un navegador i possibilita la integració, interoperabilitat i intercanvi d’informació entre institucions, col·lectius professionals, empreses o població en general de manera ràpida i àgil.

Screenshot

Per tenir un millor context, els geoportals solen formar part d’una infraestructura de dades espacials (IDE), ja que aquestes tenen, en general, com a punt d’accés a la informació i manifestació més visible un geoportal. Una IDE disposa d’un sistema informàtic integrat per un conjunt de recursos (catàlegs, servidors, programes, dades, aplicacions, etc.) on es gestiona informació geogràfica (mapes, ortofotos, imatges de satèl·lit, etc.) disponible a internet, que compleixen una sèrie de condicions d’interoperabilitat (normes, especificacions, protocols, etc.) que permeten que els usuaris, utilitzant un simple navegador, puguin utilitzar-los i combinar-los segons les seves necessitats.

D’aquesta manera, la tecnologia utilitzada per a implementar els geoportals és la mateixa tecnologia que es fa servir per implementar les IDE, la qual es basa en arquitectures orientades a serveis, SIG distribuït, SIG web i estàndards geoespacials. Així, els diferents repositoris i components de programari intermediari que publiquen i mantenen actius els serveis oberts i utilitzats pels geoportals poden estar en ordinadors i ubicacions diferents, combinats vertical o horitzontalment.

Informació

Principalment, els serveis creats des del Mapia SERVER s’utilitzen des d’un Geoportal


Administrador

És aquella figura que gestiona tots els recursos del geoportal web a través de l’aplicació de l’administrador. Tasques com ara actualitzar registres existents amb informació nova, configurar el nivell d’accés d’un recurs, revisar i aprovar registres, així com mantenir la informació del registre actualitzada per a recursos registrats a la xarxa són feines importants de manteniment per part de l’administrador.


Usuari

Un usuari és qualsevol persona o entitat que accedeixi al geoportal i, a diferència de l’administrador que pot veure i administrar tots els registres del geoportal, l’usuari només podrà veure i administrar certs recursos, és a dir, tindrà un accés restringit per part de l’administrador.


Grup

En l’administració del geoportal es poden crear grups. Els grups són un conjunt d’usuaris o administradors que s’uneixen sota un mateix nom per tal de gestionar les accions o registres que poden dur a terme. És una altra manera de gestionar usuaris o administradors de manera ràpida i conjunta en comptes d’individual.


Mapa base

Els mapes base serveixen com a mapa de referència sobre el qual es superposen altres dades de capes i permet visualitzar la informació geogràfica. Un mapa base individual pot estar format de varies capes d’entitats, ràster o web i són la base de qualsevol mapa que proporciona un context geogràfic i detalls de referència per a treballar-hi. Poden ser de finalitat general, com els mapes de base topogràfica, d’imatges o carrers, o bé centrar-se en un tema concret (temàtics) com ara mapes de bases hidrogràfiques, mapes geològics, etc.

Screenshot


Capa

Una capa d’informació geogràfica o layer, és un fitxer o part d’un fitxer que conté informació espacial d’una variable d’informació espacial o temàtica. S’utilitza en els sistemes d’informació geogràfica (SIG) per codificar i emmagatzemar la informació espacial en la que s’estructuren els projectes SIG. Els arxius tenen format de tipus vectorial i ràster i la geometria que s’utilitza consisteix en punts, línies, polígons, xarxes irregulars triangulars (TIS), ràster, etc. A més, les capes se sobreposen a través de la seva georeferenciació, de manera que en cada ubicació d’una capa s’ajusta amb precisió a les altres. En resum, les capes són un mètode d’organització de la informació espacial pel fet que es poden agrupar segons les seves característiques, amb la qual cosa permet una millor integració i gestió de les bases de dades espacials.

Screenshot


Catàleg

El catàleg que ofereix un geoportal és una llista de tots els productes i serveis de què disposa, organitzats per categories.

Screenshot


Categoria

Són classes que resulten d’una classificació d’ítems de qualsevol àmbit que es pugui imaginar segons un criteri o jerarquia. A més, cada categoria d’elements pot tenir subcategories dins seu. En el geoportal, totes les capes s’organitzen mitjançant categories i es presenten a l’usuari en el component de Catàleg o Directori.

Screenshot


Metadades

Les metadades consisteixen en la informació que caracteritza a les dades, és a dir, dades que descriuen altres dades. Es caracteritzen per ser dades altament estructurades que descriuen el seu contingut, qualitat, condicions, història, disponibilitat i altres característiques. Davant la quantitat d’informació cada vegada més abundant i creixent de forma exponencial, les metadades han adquirit una gran rellevància per a la gestió de les dades ja que ofereix grans avantatges com la facilitat de cerca i anàlisis, facilita l’estandardització, ajuda a la integració, aporten més seguretat i en general fan més àgil el maneig del tractament de dades.


Dataset: capes externes

Un Dataset o conjunt de dades, és una col·lecció de dades habitualment tabulada. En el cas del Geoportal, un Dataset és una capa externa del Geoportal, es a dir, un WMS o TMS extern d’una altra organització: ICGC, DGC,…


Eines o funcionalitats

Són totes aquelles funcions que un geoportal pot fer. Accions com cercar dins d’un catàleg, buscar direccions, editar dades, imprimir i compartit mapes, etc. són considerades funcions o eines.


Projecte QGis

Un projecte de QGIS és un fitxer amb extensió .QGS que conté un projecte de l’aplicació QGIS. El geoportal permet publicar directament aquests tipus de fitxers.

Informació QGIS


Dades vectorials

Dins dels Sistemes d’Informació Geogràfica podem trobar dos tipus d’arxius cartogràfics, els vectorials i els ràster. Els arxius vectorials són aquells que tenen naturalesa de tipus vectorial, és a dir, els elements geogràfics es presenten a partir de tres estructures geomètriques bàsiques: punts, línies i polígons.


Dades ràster

Per altra banda, els arxius ràster es caracteritzen per l’existència d’una xarxa formada per cel·les o quadrícules, més comunament conegudes per píxels, en la que cada píxel presenta una qualitat o propietat especial (color, altitud, etc.). Mentre que en el model vectorial les línies i punts són elements principals del sistema, en el model ràster, és la cel·la. Per tant, la principal diferència respecte un arxiu vectorial és que l’arxiu ràster emmagatzema píxels mentre que en els vectorials emmagatzema coordenades dels vèrtex de cada element geomètric. Cada tipus d’arxiu cartogràfic presenta una sèrie de característiques particulars que presenta certs avantatges segons què es vulgui treballar.

Screenshot


Núvol de punts

Un núvol de punts fa referència al conjunt de vèrtex en un sistema de coordenades tridimensional. Aquests vèrtexs s’identifiquen habitualment amb les coordenades X, Y, i Z i són representacions de la superfície externa d’un objecte. Es creen habitualment amb un làser tridimensional. Aquest instrument mesura de forma automàtica un gran nombre de punts en la superfície d’un objecte i genera un fitxer de dades amb un núvol de punts, que representa el conjunt de punts que ha mesurat el dispositiu. Dels molts dels seus usos en els SIG, els núvols de punts són una de les fonts de dades més per construir models digitals del terreny.

Screenshot


Panorames

Una vista panoràmica és una visió extensa del terreny des d’un lloc determinat, generalment a altura. En el cas de les funcionalitats dels geoportals, solen proporcionar panoràmiques a nivell de carrer mitjançant captures Mobile Mapping

Screenshot