Salta el contingut

Tipus de capes

A continuació es comentaran de manera resumida els diferents tipus de capes i formats amb que es pot treballar al geoportal.


GeoJSON

GeoJSON és un format estàndard obert dissenyat per representar elements geogràfics senzills, juntament amb els seus atributs no espacials, basat en JavaScript Object Notation. El format és àmpliament utilitzat en aplicacions de cartografia en entorns web ja que permet un intercanvi de dades de manera ràpida, lleugera i senzilla. La gramàtica del format està basada en l’estàndard WKT de l’Open Geospatial Consortium, amb unes geometries que poden ser de tipus punt (direccions, ubicacions, punts d’interès, etc.), línies, (carrers, carreteres, fronteres, etc.), polígons (països, unitats administratives, parcel·les cadastrals, etc.), i col·leccions d’aquests tipus. GeoJSON utilitza un sistema de referència de coordenades geogràfiques, WGS84 i unitats en graus decimals.

Especificacions GeoJSON

El Geoportal permet carregar capes GeoJSON mitjançant 3 vies diferents: - Directament des d’un fitxer amb format GeoJSON - Una URL web que retorna una format GeoJSON - Un servei WFS que retorna un format GeoJSON


Taula base de dades

Una base de dades és un conjunt de dades que pertanyen a un mateix context i emmagatzemats sistemàticament per al seu ús posterior. Per altra banda, la taula de les bases de dades fan referència al tipus de modelat de dades on es guarden les dades recollides per qualsevol programa gestor de base de dades. La seva estructura general s’assembla a la vista general d’un programa de taules. Les taules es poden compondre de dos estructures:

  • Camp: corresponent al nom de la columna. Ha de ser únic i a més, ha de tenir un tipus de dades associat.
  • Registre: ccorrespon a cada fila que composa la taula, on apareixen les dades i registres.

Screenshot


Projecte de QGis

Fitxer amb extensió .QGS i notació XML que conté un projecte de l’aplicació QGIS. El geoportal permet publicar directament aquests tipus de fitxers.

Consulta la pàgina de l’aplicació de QGIS amb tota la informació disponible.

Informació

El Geoportal només suporta el format .QGS i no la versió comprimida .QGZ


WMS (Tiles)

WMS, les sigles de Web Map Service, produeix mapes de dades espacials referits de manera dinàmica a partir d’informació geogràfica. Amb aquest servei els clients no obtenen pròpiament les dades originals, sinó una imatge digital que permet la representació d’aquestes dades a la pantalla sense la necessitat d’haver-les de descarregar. D’aquesta manera permet mantenir la seguretat, confidencialitat i propietat de les dades sense privar el seu ús públic i permet el seu accés remot integrant dades d’orígens diferents.


WMS (Raster)

En aquest cas, seria similar a l’anterior, però en comptes de tenir el servei en format tiles, la naturalesa de la capa és de tipus raster.


TMS

TMS, les sigles de Tile Map Service, o servei de mapes tessel·lat, igual que el WMS proporciona una imatge digital a partir de dades geogràfiques, però en aquest cas augmenta considerablement la velocitat de resposta, ja que parteix de col·leccions de tessel·les o porcions d’imatges ja pregenerades a uns intervals d’escala definits.

A diferència del TMS amb format Google, el TMS té l’origen de les tessel·les en la cantonada inferior esquerra.

Screenshot


TMS (Google)

Exactament el mateix que el format TMS, però amb l’origen de les tessel·les en la cantonada superior esquerra.

Pots consultar l’ordre de les tessel·les en aquesta pàgina web: Formats tessel·les


WFS (GeoJSON)

WFS, sigles de Web Feature Servide, és un servei que permet consultar i recuperar dades vectorials i la informació alfanumèrica que hi està lligada. Permet a més, realitzar consultes tant espacials com alfanumèriques i manipular geometries.

El Geoportal permet publicar capes amb format WFS amb format GeoJSON.


Capes raster

L’administrador del Geoportal disposa d’una utilitat per generar serveis WMS a partir d’imatges raster. Podem utilitzar qualsevol format d’imatge suportat pel GDAL i el MapServer, però per temes d’optimització és recomana utilitzar el fomat tiff amb les següents propietats:

  • Compressió: JPG
  • Tessel·lat: Si
  • Format PHOTOMETRIC: YCBCR
  • Piràmide d’imatges

Pots crear aquest format d’imatge seguint aquest manual: Optimitzar TIFF